Nieuwsberichten uit de binnenstad

Klik op een link om naar het betreffende bericht te gaan.

Expositie Aron Bakker - tekeningen in de Volmolen

Zomeravondconcerten carillon OLV toren Amersfoort 2024

VanRingNaarPark: Rondommetje

Naar meer groen in de binnenstad

Tentoonstelling Slaap! in Kunsthal KAdE

Huis op drift in Amersfoort

Rondommetje Amersfoort gaat van start

Aan het Gein: nieuwe tentoonstelling Mondriaanhuis vanaf 15 juni

Nieuwe visualisaties Sam & Sophie (aangepast met nieuwe visualisaties)

Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)

Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Overlast van graffiti in de binnenstad

Expositie Aron Bakker - tekeningen in de Volmolen

Periode: 12 juli - 18 augustus 2024
Locatie: De Katoendrukkerij in de Volmolen, Plantsoen Noord 2, 3811 GH Amersfoort
Openingstijden: vrijdag-zaterdag-zondag 10-17 uur

De tekeningen van Aron Bakker (16 jaar) hebben een bijzonder perspectief. De tentoongestelde tekeningen zijn geïnspireerd door de werken van M. C. Escher en Mondriaan, maar dan op geheel eigen wijze toegepast op Amersfoort, de stad waar Aron geboren en getogen is. Een van de drie werken uit de 3-delige serie 'stadsgezichten op Amersfoort' stelt bijvoorbeeld de Koppelpoort voor, gecombineerd met de Volmolen en zijn (voormalige) waterrad. Met een oneindige waterval, in de oneindige 'loop' zoals ook Escher dat deed. In de locatie van de expositie, de Volmolen, zit nu de ambachtelijke werkplaats De Katoendrukkerij, waar men werkt met een druktechniek waar ook Escher zich van bediende.

Aron tekent zijn hele leven lang al. Hij houdt van tekenen omdat hij daardoor mooie dingen kan maken zonder dat ze er echt zijn, en er zijn verbeelding in kwijt kan. Voor zijn examenwerk van 5 havo maakte hij de 3 geëxposeerde tekeningen over Amersfoort, die geïnspireerd zijn door het werk van M.C. Escher. Hij wilde graag iets maken dat 'herkenbaar was voor alle Amersfoorters, maar ook iets wat tot de verbeelding zou spreken en waar je niet gelijk op uitgekeken zou zijn'. Tijdens het tekenen heeft hij zich ook laten inspireren door de werken van Mondriaan, die ook in Amersfoort is geboren. Op vrijdag 9 augustus is Aron van 16.00-17.30 uur zelf aanwezig om vragen over zijn werk te beantwoorden.
De originele tekeningen zijn niet te koop.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 4 juli 2024


Zomeravondconcerten carillon OLV toren Amersfoort 2024

Amersfoort mag wel de beiaardhoofdstad van Nederland genoemd worden: het is de enige stad met twee handbespeelbare carillons in één toren, carillons die bovendien maar liefst vier keer per week een uur bespeeld worden. Daarnaast is Amersfoort ook de stad waar sinds 1953 de Nederlandse Beiaardschool gevestigd is. Elke zomer bezoekt een keur aan gastbeiaardiers de keistad om daar op een donderdag in juli of augustus (i.v.m. Amersfoort Jazz met uitzondering van 15 augustus) van 20.00 tot 21.00 uur een zomeravondconcert te geven. De concerten worden dit jaar verzorgd door acht verschillende beiaardiers – vier vrouwen en vier mannen – uit binnen- en buitenland (Japan, België).

De concerten zijn ook in alle rust te beluisteren vanaf een speciaal voor dat doel opengestelde luisterplaats. Bewoners van de Westsingel stellen de binnenplaats bij hun woningen open om vanaf daar zowel de Onze-Lieve-Vrouwetoren in het vizier als de carillonmuziek in het oor te hebben. Op de concertavonden ontvangen Jan van der Linden en Piet Pieterse de concertbezoekers graag vanaf 19.45 uur op de luisterplek op de eerste verdieping; aanbellen bij Westsingel 15N of 16A. Er is een lift aanwezig, maar geen openbaar toilet. De programmaboekjes zijn op de luisterplek op de eerste verdieping verkrijgbaar.

4 juli: Liesbeth Janssens (België)
11 juli: Rosemarie Seuntiëns (Eindhoven e.o.)
18 juli: Sander van den Houten (alumnus HKU/Nederlandse Beiaardschool)
25 juli: Christiaan Winter (Alkmaar, docent HKU/Nederlandse Beiaardschool)
1 augustus: Tommy van Doorn (regio Eindhoven, docent HKU/Nederlandse Beiaardschool)
8 augustus: Chiaki Yoshioka (Japan)
15 augustus: Géén concert
22 augustus: David van der Vlies (Veere en – vervanger – Breda)
29 augustus: Jessica Simonetti (alumna HKU/Nederlandse Beiaardschool)

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 4 juli 2024


VanRingNaarPark: Rondommetje

Burgerinitiatief VanRingNaaarPark
Het Burgerinitiatief VanRingNaarPark maakt zich sterk voor de verdere vergroening van de Stadsring en organiseert activiteiten om de gemeente aan te sporen tot een transformatie van de Stadsring naar een groenblauw Stadspark. Een park, bij voorkeur met water, tussen de Kei en het Stadhuis levert biodiversiteit op en een mooie gezonde plek voor de hele stad om te spelen, ontmoeten en ontspannen. Onze stad wordt daarmee nog aantrekkelijker en gezonder.

Rondommetje Amersfoort. Loop je mee?
Op woensdagavond 10 juli 2024 van 19.00 tot 20.30 uur lopen we met zoveel mogelijk mensen het Rondommetje, een wandeling van ca drie kwartier rondom de binnenstad. De wandelaars gaan gekleed in het rood en wit van Amersfoort. De bedoeling van deze vrolijke manifestatie is om het gemeentebestuur aan te moedigen om concrete maatregelen te nemen om de Stadsring groener te maken. Het startpunt van de wandeling is het Eemplein en het Rondommetje leidt vervolgens langs de Koppelpoort, door het Zocherplantsoen via Flint, Kamp, Monnikendam, naar de Kei, en via Amicitia en Stadhuis weer terug naar de Koppelpoort.

Aanmelden *voor het VanRingNaarPark Rondommetje kan via www.vanringnaarpark.nl. Deelnemers ontvangen van het burgerinitiatief VanRingNaarPark updates over de voortgang.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 juni 2024


Naar meer groen in de binnenstad

Binnensteden staan voor grote veranderingen als gevolg van uiteenlopende factoren. Je ziet dat terug in het denken over de rol van binnensteden. En je ziet het in concrete veranderingen in tal van binnensteden als Alkmaar, Breda, Enschede, Utrecht en Tilburg.

Voorop staat steeds dat binnensteden plezierige plekken moeten worden om er te komen en te verblijven. Dat vraagt om een goede inrichting van de stad en een zorgvuldig onderhoud. Mensen komen er immers niet alleen om even iets te kopen. Ze komen vanwege de sfeer, het karakter en om anderen te ontmoeten. Ze willen gastvrij ontvangen worden in een aantrekkelijke omgeving. Het is een grote uitdaging om dat waar te maken.

Aan de inrichting van onze binnenstad valt veel te verbeteren. Groen - bomen, planten en bloemen - kunnen daar een grote rol in spelen. Meer groen is noodzakelijk gelet op langere periodes met hoge temperaturen, periodes van droogte maar ook van intense regenbuien en wateroverlast. Bewoners in de zijstraten van de winkelstraten hebben zich al volop ingezet met groene geveltuinen. Maar in de winkelstraten is nog niets gebeurd. Wat is daar mogelijk?

We hebben de Wetenschapswinkel van de Universiteit van Wageningen gevraagd om mee te denken over de mogelijkheden van vergroening. De aandacht wordt gericht op het gebied tussen De Stier en de Krommestraat. Diverse groepen studenten, in de eindfase van hun studie, bezoeken de binnenstad en zoeken uit wat de mogelijkheden zijn en welke uitdagingen om een oplossing vragen. Ze worden begeleid door medewerkers van de Universiteit, krijgen advies van medewerkers van de gemeente en betrokken inwoners van de stad. Ze kijken ook naar ontwikkelingen in andere steden om te zien wart we daar van kunnen leren. Dit is een initiatief van Vrienden van de Kamp en de OBA.

De eerste rapportages zijn binnen. Contactpersoon: Theo Miltenburg

Klik hier voor de rapportages.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 4 juni 2024


Tentoonstelling Slaap! in Kunsthal KAdE

“Heb je goed geslapen?” is een vraag die veel aan elkaar gesteld wordt. Een basisvraag waarin de reactie van de ondervraagde meteen een inkijk geeft in de alertheid, het humeur en relativeringsvermogen van de persoon in kwestie. Slapen is net als eten en drinken een eerste levensbehoefte. Magazines staan wekelijks vol met tips & tricks voor een goede nachtrust: met de gouden regel van rust reinheid en regelmaat terugkerend als ideale vorm van slaaphygiëne. De mens brengt een derde deel door in slaap: een situatie waarin we een verlaging van het bewustzijn hebben waardoor contact met de buitenwereld ontbreekt. Ons lichaam en geest komen tot rust. We geven ons eraan over, kwetsbaar en op onszelf teruggeworpen.

Waarom we slapen is nog steeds een onopgelost mysterie. Herstelproces van cellen, energiebesparing, leren en vastleggen van herinneringen zijn drie belangrijke pijlers in huidige theorieën.

De familietentoonstelling Slaap! neemt je mee in een kleine verkenning naar het grote domein van de slaap en de droom, door de ogen van een vijftigtal beeldend kunstenaars en ontwerpers. Hier heerst even een andere tijd, dus acclimatiseren bij het begin is dan noodzakelijk. Je doorloopt de vier slaapfasen van sluimerslaap naar lichte slaap, gaat door naar de diepe slaap en (slaap)wandelt via de droom naar de grote zaal waar het bed centraal staat. Of je maakt de omweg via Slaap/Waak want lang niet iedereen heeft een ideale slaapcyclus. Stress en angst leiden vaak tot slapeloosheid en slaapproblemen. Maak desgewenst een tweede rondgang naar een tweede slaapcyclus, net zo lang tot je hopelijk geheel verkwikt de tentoonstelling verlaat!

Te zien: 24 augustus t/m 5 januari in Kunsthal KAdE Amersfoort

Extra locatie Mannenzaal
De monumentale Mannenzaal van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis gebouwd in 1531, heeft nog 22 originele bedstedes, waardoor bezoekers een uniek beeld kunnen krijgen hoe de gastelingen hier gewoond hebben. Deze mannenzaal vormt gedurende een maand een extra locatie bij de tentoonstelling Slaap! Er zijn kunstwerken te zien en er is een uitgebreid publieksprogramma.

Op verschillende momenten wordt de - speciaal voor de tentoonstelling gemaakte - voorstelling Voulez-vous coucher opgevoerd die is ontwikkeld door theatermaker Carolien Arnold en het MAAT Saxophone Quartet, in opdracht van September Me en Kunsthal KAdE.

De Mannenzaal vind je aan de Westsingel 47 in Amersfoort.

KAdE, Kunsthal in Amersfoort
Eemplein 77 (Eemhuis)

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 4 juni 2024


Huis op drift in Amersfoort

Geen paniek! Het is kunst.
Deze zomer zie je nog nét het dak van een zinkend huis boven het wateroppervlak van de Westsingel uitsteken. Amersfoort staat nog niet onder water gelukkig. Wèl vraagt kunstenaar Willem de Haan met zijn werk ‘Motor Home’ met humor aandacht voor de verwoestende kracht die water kan hebben. Motor Home is onderdeel van de tentoonstelling ‘De Stad en het Water’, te zien van 6 juli t/m 10 november. Water is nuttig, van levensbelang zelfs, maar in ons laaggelegen land soms ook gevaarlijk en levensbedreigend. We kennen in Nederland een lange historie waarin we bezig zijn met het controleren, beheersen en benutten van water en waarin we tegelijkertijd ook moeten omgaan met de gevaren en de kracht ervan. In het licht van de huidige klimaatverandering, met periodes van hevige regenval en overstromingen, maar ook met langere periodes van droogte en vermindering van de waterkwaliteit, is het ook een actueel en urgent thema. Museum Flehite laat de relatie zien van mensen met water in het verleden, het nu én in de toekomst. Een mix van oude en nieuwe kunst, foto's en kaarten brengen de waterverhalen van Amersfoort tot leven. Jong en oud nemen een duik en ontdekken de strijdige rollen die het element in ieders leven speelt.

Amersfoort en het water
Amersfoort heeft, net als de rest van Nederland, van oudsher een nauwe band met water. De stad, gunstig gelegen aan de rivier de Eem, kent een veelzijdige geschiedenis waarin de Zuiderzee en de rivier, beken en bronnen, grondwater en grachten, een belangrijke plek innemen. In de tentoonstelling ‘De Stad en het Water’ is te zien hoe onlosmakelijk het water en de stad met elkaar verbonden zijn en hoe verschillend de rollen zijn die het water ook nu nog in ons leven speelt. Van de rol van het water bij het ontstaan van de stad, tot water als bron van rust, verkoeling, inspiratie en waterpret. In de Stad en het Water verdiepen bezoekers zich in de verhalen over water als oorsprong voor de bruisende lakenhandel en bierbrouwerijen, water als bedreiging ten tijde van de Zuiderzeevloed in 1916, water als bondgenoot tegen oorlogsgeweld in de vorm van de Grebbelinie. Architectuurcentrum FASadE brengt in de tentoonstelling het aspect wonen en water in beeld en gaat daarbij ook in op de actuele wateropgaven. Met foto's van Rufus de Vries en Gerhard Oude Vrielink en interviews door Erik van Marissing.

Verstilde landschappen en leidingwerk
Water is een bron van inspiratie. Kunstenaars van vroeger en nu reflecteren in hun werk op de band tussen mens en water. Door de schaalmodellen van leidingwerk door Frank Halmans realiseer je je bijvoorbeeld hoe bijzonder het is dat er water uit de kraan komt. Bij de Dreamscapes, van Rob Sweere, vraag je je af of de verstilde landschappen verwijzen naar het verleden, heden of toekomst. En in ‘To water is to Be’ van Nanno Simonis is het water gevangen in een transparante kubus waarin het straalt, druppelt, stroomt en vloeit waarbij het allerlei contrasterende verschijningsvormen aanneemt.

Er is ook hedendaags werk te zien van Claudy Jongstra, Saskia Boelsums, Peter Bes, Udo Prinsen, Everdien Breken, Anna Khodorovich, JinZiao Zhou, Juane Xue, Jolanda Meulendijks, Noortje Haegens, Ans Bakker en Cees Wouda.

Spelend leren met Waterwiel van de Spullenmannen en WaterbingoM
Buiten bij de gracht beïnvloeden kinderen en volwassenen spelenderwijs de loop van het water met het 4 meter hoge Waterwiel van kunstenaarsduo De Spullenmannen. Kinderen doen in de tentoonstelling samen met hun ouders of grootouders een potje ‘Waterbingo’, waardoor ze verschillende aspecten van water ontdekken. In Depot Junior kunnen bezoekers van alle leeftijden zelf beeldend aan de slag door met afvalmateriaal een stad te bouwen op het water, te tekenen met waterwoorden of een golven-collage te maken.

Scholen werken in de tentoonstelling met lesmateriaal van Centrum voor Natuur en Milieu Educatie, Waterschap Vallei en Veluwe en Vitens. Met FASadE, NEOS, AIR Rotterdam en Podium Architectuur zijn de handen ineengeslagen voor het Educatieproject Leren in de Metropl(ol)der. Via dit project worden jongeren bewust gemaakt van de kansen op en aan het water en krijgen zij aan de hand van Design Thinking een actieve rol in het vormgeven van hun eigen ruimtelijke toekomst.

Heel Amersfoort in het teken van Water
In de zomer van 2024 staat heel Amersfoort in het teken van water. Museum Flehite en partners uit de culturele- en de watersector organiseren een activiteitenprogramma. Te denken valt aan expert-meetings, leerzame en creatieve workshops met Vitens, Themavaarten van de Waterlijn, een bezoek aan de Volmolen, een waterexpositie in de Joriskerk, Fiets- en vaartocht met de Eemlijn, een bierproeverij bij de stadsbrouwerij de Drie Ringen, een stadswandeling met het Gilde.

De Stad en het Water wordt mogelijk gemaakt door: Boellaardfonds, Waterschap Vallei en Veluwe, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en K.F. Hein Fonds.

Museum Flehite, huis voor kunst en geschiedenis in Amersfoort.
Westsingel 50
3811 BC Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 mei 2024


Rondommetje Amersfoort gaat van start

Voorjaar en zomer lonken allebei. Het Rondommetje is een wandeling rondom het centrum van de stad van ruim drie kilometer, goed te doen in zo'n drie kwartier. De wandeling is bedoeld om Amersfoorters in beweging te krijgen; maar je gaat elkaar ook ontmoeten en je eigen stad van alle kanten bewonderen.

De wandelroute loopt van Koppelpoort naar Flint, via De Kamp naar Monnikendam, en dan door langs De Kei, Amicitia en de achterkant van het Sint Jorisplein naar het Stadhuis, door het Burgemeester Brouwerplantsoen, weer terug naar de Koppelpoort. Andersom kan ook en je kunt beginnen waar je wilt. Je kunt het Rondommetje ook lopen wanneer je maar wilt en met wie je wenst. Het is een eenvoudig concept.

Iedere zondagochtend vanaf 10.00 uur en woensdagavond vanaf 19.00 uur gaan meer mensen lopen, een vaste routine zal ontstaan. Rondommers gebruiken het pico bello teken om hun wandelingetje aan te duiden en anderen te begroeten. Een glimlach krijg je zomaar kado, klein geluk ligt voor het oprapen.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 2 april 2024


Aan het Gein: nieuwe tentoonstelling Mondriaanhuis vanaf 15 juni

De schoonheid van het landschap gezien door Mondriaan en anderen Expositie 'Aan het Gein' toont vanaf 15 juni 2024 de schoonheid van het landschap rond deze kleine rivier gezien door de ogen van Piet Mondriaan, Annemieke Harkema, Anna Khodorovich en anderen.

Tussen Driemond en Abcoude stroomt het Gein, een riviertje van ongeveer zes kilometer lang. Het meandert door een oer-Hollands landschap van water en weiden, boerderijen en molens. Het is een bijzonder gebied, waar Piet Mondriaan (1872-1944) aan het begin van zijn artistieke loopbaan vaak te vinden was. Regelmatig trok de kunstenaar er met de fiets op uit om aan het Gein te schetsen en schilderen. Het landschap net buiten Amsterdam inspireerde de de nog jonge schilder steeds weer om te experimenteren met kleur, lichtval en compositie.

Het Gein inspireert ook vandaag de dag schilders en fotografen, die ieder op eigen wijze de natuur en sfeer van dit mooie stukje Nederland vastleggen. De expositie Aan het Gein in het Mondriaanhuis toont deze zomer de schoonheid van de rivier gezien door de ogen van Piet Mondriaan, maar ook van Annemieke Harkema, Anna Khodorovich en andere hedendaagse kunstenaars en fotografen.

Over Annemieke Harkema
Al op haar zesde kreeg Annemieke Harkema (1958) tekenlessen van Rinus Duin in haar woonplaats Abcoude. Zij doorliep de Rijksacademie in Amsterdam en zette in de hoofdstad ook haar eerste stappen als schilder en tekenaar. Het landschap is een belangrijk thema in het werk van Harkema. Tegenwoordig woont en werkt de kunstenaar in Amersfoort, maar nog regelmatig keert zij terug naar het gebied waar zij is opgegroeid, om daar te schetsen langs het Gein en het even verderop stromende riviertje de Angstel.

Over Anna Khodorovich
Anna Khodorovich (1974), is geboren in Rusland en woont sinds 2004 in Amsterdam. Ze werd opgeleid als vormgever aan de Toneelacademie van Moskou, maar heeft in Nederland het penseel opgepakt. Zij kreeg les van onder anderen Jim Harris en Sam Drukker. Net als Piet Mondriaan destijds deed laat Khodorovich regelmatig de drukke hoofdstad achter zich om in de buitenlucht aan het Gein te schilderen. Haar landschappen zijn herkenbaar aan een speelse toets en uitgesproken levendig kleurgebruik.

De waterrijke wereld van Amersfoort
Met deze tentoonstelling sluit het Mondriaanhuis aan bij het thema De stad en het water. In Amersfoort, waar het Mondriaanhuis staat, speelt water een onmisbare rol. Van de schilderachtige grachten die door het oude stadscentrum kronkelen tot aan de moderne waterkunstwerken die je op verrassende plekken tegenkomt, Amersfoort leeft met en door water. Of je nu een liefhebber bent van rustgevende wandelingen langs het water, je graag verdiept in de rijke geschiedenis van de stad of juist op zoek bent naar verfrissende activiteiten voor tijdens de zomer; Amersfoort biedt het allemaal. Behalve expositie Aan het Gein is er nog veel meer te zien en te doen in de stad. Het volledige programma wordt binnenkort bekend.

Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 2 april 2024


Nieuwe visualisaties Sam & Sophie

Om de oppositie/petitie tegen deze ontwikkelingen kracht bij te zetten zijn nieuwe volgende visualisaties gemaakt: Impressies zichtbaarheid 'Sam' en 'Sophie' vanuit de Amersfoortse binnenstad door Vincent Veneman.

Omdat er onduidelijkheid ontstond door de gemaakte 'impressies' zijn een 5 tal nieuwe visualisaties gemaakt. Sommigen dachten blijkbaar echt dat er een wit volume met rode randen werd voorgesteld, maar in de nieuwe visualisaties zijn deze vervangen door het laatste ontwerp van de architect i.p.v. slechts een impressie van de volumes.

In de laatste presentatie van het desbetreffende bureau voor de raad is geen enkele impressie vanuit de binnenstad te zien, behalve in vogelvlucht. Wat echter telt is wat je op straatniveau ziet.

Verder zijn een viertal visualiseringen gemaakt om het argument voor 'Sam' als 'baken' te kunnen weerleggen. Alles is berekend m.b.v. een 3D-model van de stad, inclusief hoogteverschillen in straatniveau's.

Vincent Veneman is werkzaam als ontwerper in de (steden)bouw en werkt voornamelijk samen met architectenbureau Scala uit Den Haag.














Hieronder het viertal nieuwe visualiseringen die gemaakt zijn om het argument voor 'Sam' als 'baken' te kunnen weerleggen.





Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 juni 2023, aangepast op 4 juli 2023


Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)


Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 april 2020


Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

De buurtkamer is te bereiken via de steeg tussen de Appelmarkt nr. 9 en 10, open elke woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Het poortje staat dan open. De buurtkamer Binnenstad wordt gerund door vrijwilligers en is mede mogelijk gemaakt door Zorgresidence Het Seminarie en Indebuurt033. De buurtkamer is opgezet voor bewoners (senioren) in de oude stadskern van Amersfoort. Welkom voor kopje koffie, thee, een kop soep, een babbeltje of een spelletje of wat dan ook. Telefoon: 033 33 202 33.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 november 2018


Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Buurtkamer: Iedere donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur
Senioren die gezelligheid buitenshuis zoeken, kunnen terecht in de “De Buurtkamer”. Voor oudere binnenstadbewoners met een klein netwerk, mensen met lichte geheugenproblemen en voor mensen met een beperkte mobiliteit is er iedere donderdagmiddag plek in De Buurtkamer in de Muurhuizen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Buurtdiner: Iedere donderdagavond vanaf 17.30 uur
Elke donderdagavond verzorgt de kok van Het Seminarie een warme maaltijd voor senioren uit de buurt. Een leuk moment om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te praten onder genot van een hapje en een drankje.
Kosten € 7,50 per persoon, consumpties en wijn € 1,50 per glas. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Thee-Matinee: Iedere vierde zondag van de maand, van 15.00 tot 16.30 uur
Iedere vierde zondag van de maand kunt u genieten van een muzikaal optreden in de kapel van Het Seminarie onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen en verse thee.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 maart 2018


Overlast van graffiti in de binnenstad

De graffiti-overlast in de binnenstad is gelukkig beperkt. Dat is wel eens anders geweest. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Amersfoort de graffiti in de binnenstad nauwkeurig laten vaststellen. Het gaat dan om het gebied wat begrensd wordt door de Stadsring, Singelbeek en Plantsoen Noord.
Op 210 panden van de 1150 panden zat toen ruim 500 m² graffiti. De gemeente heeft destijds een grote schoonmaakactie uitgevoerd. De pandeigenaren van de 210 panden zijn benaderd en de meeste eigenaren hebben de gemeente toestemming gegeven graffiti van hun panden te verwijderen. Deze service van de gemeente is begonnen in de jaren tachtig. Zo wordt het beschermde stadsgezicht van de binnenstad zo schoon mogelijk gehouden in het belang van bewoners en ondernemers en ter bevordering van het toerisme.

Werkwijze verwijderen graffiti
Elke maandagochtend rijdt de schoonmaakbus van Eemfors de binnenstad in om te reinigen. Eerst gaan zij aan de slag in de winkelstraten en de pleinen. Vervolgens worden de klachten afgehandeld van de meldingen die bij het Meldpunt Woonomgeving zijn binnengekomen. Alleen de panden waarvan de gemeente toestemming van de eigenaar heeft, worden schoongemaakt. Niet alle (huidige) pandeigenaren zijn bekend met deze service van de gemeente en daarom is het goed dit weer eens onder de aandacht te brengen.

Meld graffiti bij de gemeente!
Het gebied waarbinnen de gemeente Amersfoort de graffiti verwijdert ligt binnen de 1ste grachtengordel: Weversingel,`t Zand, Westsingel en Zuidsingel. Ook de toegangsstraten naar dit gebied toe worden meegenomen, bijvoorbeeld: de Kamp, Bloemendalsestraat, Andriesstraat, Molenstraat, Grote en Kleine Spui, Kleine Haag, Arnhemsestraat en Utrechtsestraat.

Is er op uw pand binnen dit gebied graffiti aangebracht? Dan verwijdert de gemeente Amersfoort dit kosteloos voor u. U kunt dit melden bij het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente Amersfoort. Is het de eerste keer dat u graffiti meldt, dan zal u gevraagd worden een verklaring te ondertekeningen waarin u de gemeente toestemming verleent om te verwijderen en de gemeente vrijwaart van eventuele gevolgschade. Is de verklaring eenmaal getekend, dan wordt u pand, als dit op de route ligt, automatisch meegenomen. Als dit niet het geval is, kunt u de bekladding doorgeven bij het Meldpunt Woonomgeving.
U kunt het Meldpunt Woonomgeving bereiken via telefoonnummer 14 033. Ook kunt u online uw melding doorgeven op www.amersfoort.nl/meldpunt.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 december 2012, laatste wijziging 17 april 2015


Klik hier om terug te gaan naar de startpagina.